Ne İzlemeli ; Hayat Güzeldir | La vita è bella (1997)

by - 21:31

Ä°lgili resim
Bugün sizlere belki de çok uzun yıllar önce izlediğiniz ama benim tamamını yeni izlediğim ,belki de izleyip unuttuğum başyapıtlardan biri olan filmden bahsedeceğim.Filmin ismi türlü türlü farklı isimlerle geçiyor.Bizler en çok sanırım Hayat Güzeldir ve Life İs Beatiful versiyonuyla duyduk. Filmin çoğu sahnesini internette gezinirken keşfetinizde rastladığınıza eminim.

La vita è bella (1997) ile ilgili görsel sonucu

Hayat Güzeldir, İtalyan yönetmen Roberto Benigni'in yönettiği 1997 yapımı İtalyan drama filmidir. II. Dünya Savaşı zamanında karısı ve oğlu ile birlikte Yahudi kamplarına götürülen Yahudi bir babanın ve peşinden giden İtalyan bir annenin, çocuğunu korumak için yaptığı sayısız özveriyi anlatıyor.

Ä°lgili resim
Filmin ilk yarısı oldukça eğlenceli,komedi filmi diyeceğimiz türden gözükse de aslında ikinci yarıdan sonra başlıyor.Aslında kara mizah dediğimiz türden bir film olmuş.Ölümle ilgili şakalar,esprileri film yapıp önümüze koymuşlar ve ortaya muhteşem bir sanat çıkmış.

Ä°lgili resim
Ä°lgili resim
İlk yarıda  özellikle Guiodo'nun aşkı için sürekli bir şeyler yapması, Dora'yı etkilemesi harika bir aşk örneği.Bu eğlenceli, enerjisi yüksek Guido,  Nazi kampına düştüğünde bile enerjisini koruyabiliyor. Filmin ana teması da burada başlıyor. Nazi toplama kampı gibi bir yere düşüyorsunuz, en kötüsü ailenizle beraber düşüyorsunuz ve düşünmeniz gereken insanlar oluyor. bu durumda kendi canınızı korumanız gerektiği gibi, onları da korumaya çalışırsınız. Aslında filmde tam bir babalık dersi veriliyor.Çoğu kişinin görüpte örnek alması gereken davranışlar. Nazi kampı gibi bir yerde morali yüksek tutmak, bir oyun uydurup bu oyuna inanmak, çocuğunu hem korumak hem de oraya adapte etmek müthiş başarı. Psikolojik olarak çökmesi gerektiği yerde bunu yapabilmek çok çok daha büyük bir marifet. Vahşetin, kanın, ölümün, acının olduğu bir yerde hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. böyle bir yerde çelik gibi sinirlere sahip olarak bir yandan da çocuğunuza hiçbir şeyi hissettirmemeye çalışıyorsunuz. 

La vita è bella (1997) ile ilgili görsel sonucu
Filmde en bayıldığım sahne ise Doktor ile Guido'nun gizlice konuştukları sahne.Ben dahil herkesin adamdan bir yardım gelecek diye beklerken,Guido gibi şoka uğratan o sahne.Filmi izlerken ise bir yandan da şunları düşündüm; Tabi ki de Yahudilere böyle ayrımcılık yapıp,eziyet etmek hunharca bir şey.Bunu filmlere konu alıp aslında neler çektiklerini göstermek de muhteşem bir davranış.Ama neden bizlere dayatılan türlü türlü işkenceleri,Türklere,Müslümanlara çektirilen eziyetleri kimse film yapmamış.Kimse neden hala bizlerin sesini duymamış da bu film gibi bir başyapıt olmamış diye de içimden geçirdim.

Ä°lgili resim
Uzun lafın kısası ise filmi izleyin.İzlediğim en anlamlı filmler listesinde yer almaya başladı bile.İzlemeyenler kesinlikle izlesin.
8/10

Bunlarda İlgini Çekebilir

0 kişi dedi ki

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe