Neydi Ne Oldu? ( Bob Marley )

by - 17:03


Bu bölümüzün altıncı konuğu bir özgürlük savaşçısı olan Bob Marley.Bu bölümümüzün 2 hafta önceki konuğu Barış Manço idi.Barış Manço'nun bilinmeyenlerine,şarkılarına,yaşadıklarına değinmiştim.Barış Manço'nun ve diğer (Marilyn Monroe,Audrey Hepburn,Prenses Diana) gibi ünlülerin hayatlarına bakmanızı tavsiye ederim.Geçen günlerde yine Barış Manço'da olduğu gibi Bob Marley'in "No Woman No Cry " şarkısını dinlerken aklıma geldi.Bugünde yazayım vakit varken dedim.Şimdi bakalım Bob Marley neler yaşamış;

6 Şubat 1945'de Jamaika'da doğdu.5 yaşındayken annesi Kingston'a düşünmeye karar vermiş ve oraya taşınmışlar.Orda yaşamı boyunca en yakın arkadaşı olacak olan Bunny ve ailesiyle birlikte yaşamaya başlamışlar.Annesi ve Bunny'nin babasının ilişkileri olmuş ve 1 çocukları vardır.Bob ve Bunny o yıllardan sonra müzikle içli dışlı olmaya başlamışlar.Bob Marley daha çok reggae müziği yapıyordu.Söz yazarı,şarkıcı ve gitaristtir.Şimdi bilmeyenler için reggae müziğini kısa özetleyeyim.Reggae müziği Jamaika'ya özgü rock diyebiliriz kısaca.Şimdilerde de bu müziği Shaggy,Sean Paul gibi ünlülerden dinliyoruz.
Bob Marley'in ilk grubu The Wailers'dır. Bob Marley solo kariyerine odaklandı.Ayrıca 3 kadın reggae sanatçısının olduğu gruba destekte bulundu.Bu desteği sayesinde grup ve kendisinin müziklerinin evrensel bir boyut kazanmasını başardı.Grup üyeleri Bob için " bir müzik ansiklopedisi gibi" diye bahsetmişler.


21 yaşındayken öğretmenlik yapan Rita ile evlenen Bob, belli olmayan sayıda kadında belli olmayan sayıda çocuk yapar. Bu konudaki genel tahmin Marley’nin yaklaşık 20 tane çocuğu olduğu yönündedir. Marley, bir çocuğun kendisinin olup olmadığını anlamanın yolunun kendisi gibi konuşup konuşmadığına baktığını söylemiştir.

Şarkılarının nerdeyse hemen hemen hepsinde bir mesaj veriyordu.Bir kısmında politik içerikler vardı.Toplam 130 un üzerinde plağı çıktı.O sırada " No  Woman No Cry,Get Up Stand Up" gibi ünlü şarkılarını çıkardı.İlk başlarda az denebilecek bir kitlesi vardı .Fakat şarkılarındaki mesajlar herkesi etkiledi,Afrika halkının gerçekliğini insanların önüne serdi.78'de "Barış Madalyası" ödülünü aldı.Ve bu ödülü aldığı yıl yardım amacıyla Jamaika'da konser vermiştir.Bob, baya ünlü olmasına rağmen hâlâ fakir olmasının nedeninin eski arkadaşı ve menajeri Don Taylor’ın kendisinden gizlice para çalması olduğunu keşfedince, onu önce eşek sudan gelinceye kadar döver, ardından da kovar.




1977 yılında futbol oynarken ayak parmağında açılan yaradan dolayı deri kanseri(melanoma) olduğu ortaya çıkar.Parmağının kesilmesi gerekir.Fakat Bob'ın inancı olan Rastafarianizm'de mezara tek parça halinde girilmesi gerekir.Bu dinle ilgilide küçük ayrıntılara deyineyim.Alkol kullanmazlar,sigara kesinlikle yasaktır.Rastalar saçlarını kesmez yada taramazlar.Günümüzde dreadlock adını alan saç daha çok moda haline gelmiş.Raftafarian denilince herkesin bildiği iki gerçekte , marihuana denilen bir tür esrar olan ot içtikleri ve kendilerine zulüm edenlerin yüreğine korku salmak adına saçlarını deadlock uzattıklarıdır. Şimdi olaya geri döneyim.Bob parmağını kestirmek istemez.1981'de durumu ağırlaştı.Jamaika'ya dönerken uçakta durumu daha kötü oldu ve acil Miami'ye iniş yaptılar.Orda 11 Mayıs 1981'de hayatını kaybetti.


Kısacası Bob Marley Dünya''nın en büyük reggae ustası,adının bile bilinmediği Dünyada Jamaikayı Dünyaya tanıtan,Jamaika'nın ulusal kahramanı,özgürlük savaşçıcı,ülkesinin özgürlüğü uğruna müziğiyle insanlığı fetheden,herzaman hoşgörü ve sevgiyi savunan bir insandı.Keşke yaşasaydı da ne müzikler yapardı.Ama zaten günümüzdede hala şarkılarını dinlemekteyiz..Umarım şarkıları günümüzden ileriki nesillere de aktarılır.

“Kazandığın şeyler, kaybettiğin şeylere değmeli bu hayatta.”


“Güçlü olman lazım. Üzülmemen lazım. Çünkü güçsüz derler, korkak derler, zavallı derler. “Sevdiği için böyle oldu” demezler..”

"Bu hayat bana, insanların çoğunun gülemediği için ağladığını, susamadığı için konuştuğunu ve laf olsun diye yaşadığını öğretti. "

“Asla başka insanlar üzülmesin diye kendini üzme! Unutma, sen kaldırabiliyorsan, onlar da kaldırabilir!” 

Sevgilerle.

Bunlarda İlgini Çekebilir

7 kişi dedi ki

  1. pamuk şeker senin blogunun bu bölümünü çok seviyorum!
    Bob Marley sözlerinden en sevdiğimdir “Asla başka insanlar üzülmesin diye kendini üzme! Unutma, sen kaldırabiliyorsan, onlar da kaldırabilir!”
    bu güzel paylaşım için teşekkürrrllleerrr ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler canım benim.:) bende çok severek hazırlıyorum bu bölümü :D

      Sil
    2. o yansıyor demek ki bizlere :)

      Sil
  2. Bob marleynın tarzını çok beğenmeme rağmen hayatı hakkında hiç bi fikrim yoktu bilgilendirmeniz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek :) yorumun içinde ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Sayısız çocuk ve kendisi gibi konuşmak :) ne ilginç bir adam :)

    YanıtlaSil

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe