Neydi Ne Oldu? ( Kurt Cobain )

by - 15:28

Yine 1 ay aksattığım neydi ne oldu köşesine devam ediyorum..En son eski sinema yıldızı Natalie Wood'un hayat hikayesini okumuştuk.Bu hafta da sizlerin istekleriyle Kurt Cobain'in hayatını yazmaya karar verdim.Baya uzun bir hayat hikayesi var.Hayat hikayesini okurken hüzünlenmemek elde değil gerçekten.Öldükten sonra daha çok ünlü olan isimlerden biri Kurt Cobain.Ama ünlü olması onu mutlu edememiş.Neyse şimdi hayat öyküsüne geçiyorum;

Wendy ve Donald Cobain çiftinin oğlu.1967 de doğdu.6 aylıkken ailesi Aberdeen'e taşındı orda büyüdü.Bundan sonra Kurt'un bunalım günleri başladı.8 yaşında annesi ve babası boşandı.9 yaşındayken The Beatles dinlemeye başladı.İlkokuldayken çevresi tarafından hep horlandı,"eşcinsel" denilerek dalga konusu oluyordu hep.Zaten hep kızlarla geziyordu,erkeklerle takılmayı hiç sevmiyordu.Kurt yaşadığı çevreyi,kasabayı ve oradaki insanlardan nefret ediyordu.Okul hayatı da kötüydü.12 yaşında annesi yüzünden evden atıldı.Bunun nedeni ise okulu bitirmek için yeterli kredisi olmamasıydı.Zaten o da okulu bırakmak istiyordu ve bıraktı.Daha sonra bir askeri denizcilik okulundan burs kazandı fakat yaşam tarzına uymadığı için bursu kabul etmedi .
1985'te bir grup kurdu ve ilk demosunu kaydetti.1986'da yani 19 yaşındayken tüm hayatı boyunca çekeceği mide ağrıları baş gösterdi.Bu ağrısından kurtulmak için eroine başvurdu.Ayrıca nedeni belli olmayan sırt ağrıları ve sahne arkasında uyuyakalmasına neden olan narkolepsi hastalığı vardı.Uyuşturucu bağımlılığına ilişkin sorulardan birine birgün şöyle cevap vermiştir;
"Yıllarca uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlandım. Oysa yıllardır berbat mide ağrılarını çekiyorum ve bu ağrılar turneleri zor bir duruma sokuyor. İnsanlar beni bir köşede tek başıma hasta bir halde oturmuş görüyorlardı. Bu durum, mide ağrılarımla cebelleşiyor olmamdandı; yediklerimi kusmamaya çalışıyordum. İnsanlarsa bana baktığında keş olduğumu düşünüyorlardı. Üç hafta boyunca eroin kullandım. Sonra bir temizlenme programından geçtim, kendime çeki düzen vermek için. Bu gerçekten uzun bir zaman aldı, yaklaşık bir ay."
1987'ye kadar çeşitli gruplarla çalıştı.1987'de çektiği acıları ve kendini ifade etmenin bir yolunu anlatmak için bir grup kurdu.Daha sonra "Nirvana" adını verdi. 1988'de bir plak şirketine bağlandı ve ilk single'ı olan Love Buzz/ Big Cheese'i çıkardı.1989'da bir grupla 606 dolara bir albüm çıkardılar "Bleach" .Hatta bu albümün masrafını paraları olmadığı için grubun davulcusu karşıladı.1989'da bir avrupa turnesi sırasında bir konserde Kurt sahnede sinir krizi geçirdi.4-5 şarkı sonra söylemeyi bıraktı ve hoparlör sisteminden aşağı atlamak üzere tırmandı.Herkes paniğe kapıldı,aşağı inmesi için yalvardı.Cobain'in söylediği tek şey;" Hayır sadece dalış yapacağım" dı.Bundan sonra DGC palk şirketiyle anlaştılar.1991'in sonlarına doğru çıkan "Nevermind" albümüyle birlikte grup hayatlarının dönüm noktasına geldiler.Bundan sonra Dünya'da Nirvana fırtınası başladı.
1992'de MTV Müzik ödüllerinde 2 ödül aldılar.Punk müziğinin gelişmesinde payları ise çok büyüktür.Bununla ilgili Cobain şunları söylemiştir;
“Bunu o zaman itiraf etmedim. Sadece bunun bizimle sona ermeyeceğini umut ediyorum. Umarım bunu sürdürecek diğer gruplar da çıkar.”
1992 sonunda ikinci albümleri "Incesticide" yi çıkardılar.Fakat önceki kadar büyük bir başarı elde edemediler.Hala akıllarda "Smells Like Teen Spirit"  şarkısı vardı.Bu sırada medyada Kurt'un Hole grubunun solisti  Courtney Love ile aşk yaşadığı öne sürüldü ve bir süre sonra Love'ın hamile olduğu ortaya çıktı.24 Şubat 1992'de ıssız bir kentte Love ile evlendi.Sonra tedavisi için bir kliniğe yattı.
Fakat bu tedaviden sonuç alınamadı uyuşturucuya devam etti.Los Angeles'ta bir hastaneye yattı.Eşi Courtney'de o hastanede bebeğini doğurmak üzere bulunuyordu.18 Ağustos 1992 yılında kızı Frances Bean dünyaya geldi.Frances'ın vaftiz annesi tanıdığımız Drew Barrymore'dur.Kurt bundan sonra temizlendi.Hayranları dahil herkes bu gelişmeyi kızı Frances'e bağlıyordu.Doktorunda mide ağrılarının nedenini bulup acılarını azaltması da bu gelişmelere bağlıydı aslında.Temizlenen Kurt yeni albüm için çalışmalara başladı ve "In Utero" ortaya çıktı.Albümün adını Kurt eşinin okuduğu bir gazetede görerek esinlenmiştir.Ayrıca bu albüm Kurt'un en sevdiği albümdür.Ayrıca bu albümde Nirvana'nın son albümüdür.
Bu albümden sonra herşey yeniden başladı.Konserler,turneler,dedikodular ve eroin.İnsanlar Kurt'un yorulmuş olduğunu düşünüyorlardı Kurt'un bu sözleri üzerine;
“Hayatta kalmak için son zamanlarda gruptan oldukça çekildim. Tek ihtiyaç duyduğum, bir süre ara vermek; böylece stresim sona erecek. Konserlerden sonraki partilere katılmıyorum. Doğruca oteldeki odama gidip uyuyorum ve sabahleyin bir şeyler yemeye konsantre oluyorum. Bu gibi şeylerle uğraşmayı tercih ediyorum. Gruptaki arkadaşlığımız bu yüzden tehlikeye girmiyor, ancak bu son turne kesinlikle hayatımızdan birkaç yıl götürdü. Değişiklikler yapmayı planlıyorum. Tekrar sağlığıma kavuşup yeniden başlayacağım.”
Grup üyeleride bu sözlerine saygı duydular ve ara verdiler.1993'te tecavüze uğrayanlar için bir konser verdiler.3 aylık bir turne sonunda MTV kanalı için bir konser verdiler.Bu konserde Kurt cover şarkılar söyledi.Şarkılar genelde ölüm ve şöhret temalı şarkılardı.Kurt için herzaman gitar çalmak,şarkı söylemek,söz yazmak harikaydı fakat Kurt ünlü olmak istemiyordu.İnsanların aşırı ilgisinden rahatsız oluyordu ve saçma geliyordu.Bazen bu yüzden hayranlarına kötü davrandığı bile oluyordu.
1994 yılı başında Kurt Roma'da bir otel odasında çok güçlü ama yasal bir uyku ilacını ve şampanyayı karıştırarak komaya girdi.Tesadüftir ki karı Courtney kocasını görmek istemiş ve onu ölümden kıl payı kurtarmıştır.Bunun ardından olayın bir kaza olduğunu söyleyen bir bildiri yayınlandı.Bu olaydan sonra tekrar hastaneye yattı ve çıktı.Çıkınca kendini bir av tüfeğiyle odaya kapattı.18 Mart akşamı Courtney polislere kocasının intihar edeceğini tüfek olduğu söyledi.Kurt ise polislere karısından uzak kalmak için kendisini kilitlediğini ve kendini öldürmeyeceğini söyledi.Belliki karısıyla kavga etmişti.Courtney sonraki ifadesinde söylediği şeylerin tam tersini söyledi.Bunun üzerine polis evde arama yaptı.Birçok silah,mermi ve haplar bulundu.Kurt karısıyla birlikte tedavi merkezine gitti ve 2 gün sonra merkezi terketti.
Kurt'un annesi Wendy O'Connor oğlunun 6 gündür kayıp olduğuna dair ihbarda bulundu.Ölü olacağından korktuğunu da belirtmişti.Gerçektenda son raporlarda en son 2 Nisanda bağlantısı geçiyordu.6 gündür Kurt kayıptı.8 Nisan 1994'te cesedi alarm sistemi yerleştirmek üzere eve gelen elektrikçi tarafından bulundu.Kurt göğsünün üzerinde pompalı tüfekle sırtüstü uzanmış yatıyordu.Tek bir kurşun ile suratı dağılmıştı.Cesedinin yanında birde intihar mektubu bulundu.Bu intihar mektubunu en sonda paylaşıcam.Bu ölüm yolu Kurt'un yaşadığı Aberdeen 'de çok yaygın olan bir intihardı.Hatta ailesinde de çok sık raslanmış bu duruma.Olayın ardından Courtney Love dikkatleri üzerinden dağıtmak için olaya "Cobain Laneti" demiştir.Olayın hala cinayet mi yoksa intihar mı olduğuna dair kesin kanıtlar yok.Buna dair size açıklamam ise şu; Aşk ve Ölüm:Kurt Cobain Cinayeti adlı kitapta yazarlar olayın cinayet olduğunu savundular.Ordaki bir açıklama ise şöyle,Kurt'un intihar etmeyecek durumda olduğu çünkü aldığı uyuşturucular yüzünden kafasına sıkacak durumda olmadığıydı.
İntihar mektubu ise şöyle;
Daha çocukça şikayetleri olan, tükenmiş, deneyimli bir ahmağın ağzından konuşuyor olmak. Bu bayağı kolay anlaşılabilir bir not olmalı.--Çok uzun yıllardır okuyup yazmakla birlikte dinlemekten, yaratmaktan da olduğu gibi heyecan almadım. Bunlar için kelimelerle anlatılamayacak bir suçluluk duyuyorum. Mesela sahne arkasındayken ve ışıklar sönüp kalabalığın çılgın tezahüratı karşısında, beni hayran olduğum ve kıskandığım Freddy Mercury'e olduğu gibi etkilemedi. Gerçek şu ki sizi aptal yerine koyamam. Hiçbirinizi. Bu basitçe ne sizin ne de benim için adil değil. Aklıma gelen en kötü suç, insanlara karşı sahtekarlık yapıp %100 eğleniyormuşum gibi görünerek dolap çevirmek. Bazen sahneye çıkmadan önce saati yumruklamak, zamanı durdurmak geçiyor içimden. Kulisteyken, ışıklar söndüğünde duyduğum çığlıklar da etkilemiyor beni.Gücümün yettiğince değer vermek için her şeyi denedim ve deniyorum. Tanrım, inan bana deniyorum, ama bu yeterli olmuyor. Benim ve bizim birçok insanı etkilediğimiz ve eğlendirdiğimiz gerçeğine saygı duyuyorum. Elden kaybolduktan sonra kıymet veren biri, o narsistlerden biri olur. Ben çok hassasım. Bir zamanlar bir çocukken sahip olduğum hevesi yeniden kazanmak için biraz uyuşmaya ihtiyacım var. Son üç turumuzda şahsen tanıdıklarıma ve müziğimizin hayranı olan tüm insanlara daha çok değer verdim, ama hâlâ herkes için beslediğim asabiyet, suçluluk ve anlayışı aşamadım. Hepinizin içinde iyilik var ve sanırım insanları çok fazla seviyorum. Öyle çok ki, bu beni mutsuz hissettiriyor.--İhtiras ve anlayış yemini eden cazibeli bir karım var ve bana eski halimi çok fazla hatırlatan bir kızım. Sevgi ve neşe dolu, her gördüğü insanı öpüyor çünkü herkes çok iyidir ve ona kimse zarar vermez! Frances' in üzgün, kendine zarar veren, ölü bir rock'çı olduğumu düşünecek olmasına dayanamıyorum. İyi yapıyorum, çok iyi. Ve minnettarım, ama yedi yaşından beri insanlara karşı genel bir nefret duydum... Sırf insanlara iyi geçinmek ve anlayış sahibi olmak çok kolay görünüyor diye. Anlayış! Sanırım sadece insanları çok sevdiğim ve onlara çok üzüldüğüm için. Geçen yıllar boyunca mektuplarınız ve ilginiz için alevler içindeki mide ağrısı cehenneminden hepinize teşekkür ediyorum. Ben çok kararsızım, ümitsizim! Artık eski tutkum yok, ve şunu hatırla, sönüp gitmektense yanmak daha iyidir. Barış, sevgi ve hoşgörü dileğiyle… Sizi seviyorum, sizi....
Olaylar böyle.Cinayet midir? Yoksa intihar mıdır bilemem.Ama okuduğum kadarıyla Kurt bu Courtney denen kadından çok çekmiş.Mektubunu okurken adama üzülmemek elde değil.Umarım okurken sıkılmamışsınızdır.Bir hayat hikayesi daha böyleydi.İstediğiniz birisi olursa bana yazın..
"HayaI ettiğiniz insan oImaya çaIışmak içinizdeki insanı harcamaktır."
"Kendim olduğum için nefret edilmeyi, Kendim oImadığım için sevilmeye tercih ederim."

Sevgilerimle.


Bunlarda İlgini Çekebilir

4 kişi dedi ki

  1. travmatik ve umutsuz bir insanmış....
    Belki herşeyin kaynağı anne ve babası belkide tetiklyen karısı yazık olmuş

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Kurt Kobain'de benim olduğum gibi bipolar manik depresif hastasıdır.Araştırmasını yaparsanız kolaylıkla bulabilirsiniz.
    Nasılda kötü bir hastalık olduğunu çok iyi biliyorum.İntihar etme oranı çok aşırı yüksek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmiyordum bu hastalığını bende.Sende dikkatli olmalısın o halde.Doğrusu ne yazacağımı bilemedim.Kendine dikkat et diyeyim en iyisi :) sağlıklı günler dilerim çok geçmiş olsun sanada

      Sil

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe